Skip to main content

Iefke van Belkum speelster waterpoloteam

Geen Olympische Spelen

Nederland verliest tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi van thuisland Italië met slechts één doelpunt verschil. “Het is zo jammer, want we hebben wel van wereldkampioen Griekenland gewonnen dat toernooi. We waren zo dichtbij”, vertelt Iefke. Hoe het nu verder moet weet ze nog niet precies. Maar het team moet verder, want in mei staat er nog een World League toernooi op het programma. Vandaag vertrekken ze daarvoor naar Griekenland.

 

Wie is Iefke

Iefke is geboren in Leiden op 22 juli 1986. Ze groeit op als middelste van drie meiden. Haar moeder is zwemtrainer en beide ouders doen aan waterpolo. Zo maakt ze op vroege leeftijd kennis met het zwembad en de zwemsport. Waterpolo doet ze vanaf haar achtste jaar bij vereniging De Zijl LGB (Leidse Golf Brekers). Ze gaat graag naar het zwembad, traint veel met zowel het zwemmen als waterpolo. Ze breekt rond haar veertiende jaar door op nationaal niveau. Daarnaast traint ze met heren en damesselectie teams. En zo ligt ze ‘elke dag in het bad’.

 

Waterpolo

Toen ze eenmaal met Jong Oranje mocht meetrainen, koos ze definitief voor waterpolo. “Met waterpolo kan ik mezelf ontwikkelen Het is een teamsport en je hebt spelinzicht nodig om het spel goed te kunnen spelen”, vertelt Iefke. Eenmaal in de selectie gaat ze ook aan krachttraining doen in de sportschool. “Vooral met losse gewichten trainen wij. Dan train je tegelijkertijd je stabiliteit. Dat heb je in het water heel hard nodig”.

 

Foto: Ron Hendriks

 

 

Fulltime topsport

Na de Havo gaat Iefke studeren en sporten op de universiteit van Hawaï. Ze doet daar een opleiding als voorbereiding op de business school. Na twee jaar wordt ze gevraagd voor het Nederlands team dat in 2006 een fulltime programma start als voorbereiding op de kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2008. Hierdoor breekt Iefke haar studie in Hawaï af en gaat in Nederland naast haar sport HBO sales management studeren. Ze kan dat in haar eigen tijd doen. En ze is bijna klaar, op haar scriptie na.

Fulltime trainen betekent van maandag tot en met zaterdag met je sport bezig zijn. Woensdagmiddag, zaterdagmiddag en zondag zijn de dames vrij, maar de rest van de week zijn ze van 8 tot 17 uur met hun sport bezig. Op dinsdag en donderdag verblijft Iefke intern, zodat ze geen reistijd heeft en tijd aan andere dingen kan besteden, zoals haar studie. Naast het sporten wordt er ook aan de mentale kant van de sport gewerkt. Er is een mental coach die een paar keer per jaar langs komt en zowel het team als individueel coacht. “Je kunt hem altijd bellen als je vragen hebt”, vertelt Iefke. Het team bestaat tijdens de trainingen uit zestien speelsters waarvan er dertien naar het toernooi afreizen.

 

Olympische Spelen van Beijing

De Olympische Spelen van 2008 in Beijing waren ‘onwerkelijk’ zoals Iefke beschrijft. “We konden alles meemaken van opening tot sluiting, omdat onze wedstrijden niet direct gepland stonden. Alles klopte aan onze voorbereiding. Het team was zeer ervaren en we geloofden allemaal dat we een goede prestatie konden leveren. Toen we van Hongarije wonnen en tegen Amerika in de finale stonden kon ons toernooi al niet meer stuk. We hadden immers een medaille! En als underdog de finale ingaan was heel fijn. We stonden binnen ‘no time’ met 4-1 voor. Amerika wist niet wat ze overkwam. Zij waren de gedoodverfde favoriet. We wonnen goud en daarna word je geleefd. Er heeft zeker een maand lang een lach op onze gezichten gestaan. Die ging er gewoon niet af. Zelfs mijn straat was oranje toen ik thuis kwam en ik werd op allerlei scholen gevraagd of ik mijn verhaal wilde komen doen. Dat deed ik natuurlijk erg graag”, aldus Iefke. Ze laat vol trots haar medaille zien.

 

Foto: Janine Heemskerk

 

Griekenland

Na haar Olympisch avontuur vertrekt Iefke met haar vriend Koen Plasmeijer naar Griekenland om daar te gaan spelen voor een Griekse club. De sport wordt daar professioneel opgepakt. Ze loopt stage voor haar studie bij een farmaceutisch bedrijf in Athene en speelt waterpolo voor het team dat haar vriend coacht. Ze blijven er drie jaar. Daarna gaat ze weer naar Nederland om met het Nederlands team te gaan trainen om de Olympische Spelen te halen. Dat lukte dus helaas niet, ondanks dat er heel veel discipline in het team zat. Het is nog te kort geleden voor Iefke om al nieuwe plannen te maken. Eerst willen ze zich plaatsen voor de World League. Ook wil Iefke haar studie afronden. “Natuurlijk is het afwachten of we onze NOC*NSF A-status kunnen behouden. Het team is jong en gretig. Hopelijk kunnen we nog lang met elkaar verder. Maar de tijd zal het leren”, aldus Iefke.

 

Toekomst

Als hobby geeft Iefke waterpolo training aan jeugd speelsters. En ze wordt helemaal enthousiast als ze vertelt over de nieuwe ontwikkelingen van zwembaden die veel goedkoper kunnen worden neergezet. Ze laat mij tekeningen zien en legt uit hoe alles rondom zo’n nieuw zwembad in zijn werk gaat. Ik ben onder de indruk van haar enthousiasme. Iefke zou heel graag een rol van betekenis spelen bij de verdere doorontwikkeling van dat concept. Ik vind het echt een heel mooi concept en ben benieuwd hoe zich dat verder gaat ontwikkelen.

 

Boodschap

We nemen afscheid met een boodschap van Iefke aan alle vrouwen die nog twijfelen of ze zullen gaan sporten: “Zoek een vriendin of groepje en ga het gewoon doen. Het is gezond en je kunt het met kleine dingen ook heel gezellig maken. En zorg dat je met kleine stapjes resultaten boekt, zodat je verbetering ziet. Dat geeft zo’n enorme motivatie!”

  • Aangemaakt op .