Skip to main content

Autocoureur Sandra van der Sloot Racing Diva

Buiten meisje

Sandra is geboren in 1975 en groeit op in een gezin met een jongere zus. Als klein meisje was ze altijd buiten te vinden. “Geen poppen maar ook geen auto’s voor mij. Ik was altijd aan het fietsen of rolschaatsen”, vertelt Sandra. Haar moeder zei altijd: “San, thuis komen als de lampjes (lantaarnpalen) aan gaan”.

 

Autosport

Haar vader is autodealer en heeft een schadebedrijf. Als Sandra tien jaar is mag ze met haar vader mee kijken naar een rally wedstrijd. Ze vind het erg spannend. Ze mag laat op blijven en helpt overdag mee met de servicewagen. Zo ontwikkelt ze al snel een liefde voor de autosport.

Een jaar later kreeg Sandra haar eerste kart. Elke zondag mag ze rondjes rijden totdat de tank op is.

Auto rijden leert Sandra op het parkeerterrein van haar vaders bedrijf. De hekken worden gesloten en met blokjes op de pedalen leert ze schakelen, remmen en sturen. Ze volgt een cursus racen en rolt zo in de wereld van het racen.

 

Racen

Racen doet Sandra vanaf het weekeinde waarop ze zeventien wordt in 1992. Racen was toen niet zo duur en je kon aardig wat prijzengeld winnen. Vanaf het begin doet Sandra het goed. “Soms klom ik op vrijdag uit het raam van de school zodra ik zag dat de auto met de trailer voor de deur stond. Ik wilde zo graag racen”, vertelt ze enthousiast.

 

Winnen

Tussen 1992 en 1999 rijdt ze voornamelijk in Citroen en af en toe een Mitsubishi of BMW. Ze rijdt in het overall klassement voorin mee. Zo wordt ze voor het eerst in 1999 Nederlands Kampioen. Vanaf 2000 stapt ze over op de Alfa Romeo 156 Challange en een jaar later wordt ze daarin kampioen. Daarna komt er een unieke kans voor Sandra. Zes jaar lang gaat ze racen in het team van de Koninklijke landmacht in de Renault Clio. In 2009 wordtze daar zelfs kampioen. “Het was een fantastische ervaring en we kregen met het vrouwenteam veel aandacht in de media. Op die manier lukte het ons de doelstelling van de landmacht te halen, namelijk meer vrouwelijke inschrijvingen”.

 

Werken

Naast het racen werkte Sandra dertien jaar lang op het circuit bij de Rensportschool Zandvoort. Ze gaf les en werkte bij hen op kantoor. Sinds 2005 werkt ze bij Narcosetandarts, een bedrijf dat haar vader opzet. In het begin helpt Sandra hem een handje en zo rolt ze in het bedrijf.

Sandra woont inmiddels tien jaar samen met haar vriend Michel Schaap. Eerst in Valkenburg en sinds twee jaar in Alphen aan den Rijn.

 

Mannenwereld

“Eigenlijk heb ik het altijd normaal gevonden om in de racewereld rond te lopen. Je rolt er van jongs af aan in en leert heel veel mensen kennen. Mijn ouders waren er vaak bij en we hadden een eigen team. Daar voelde ik me altijd thuis. Je hebt dan niet zo door dat het best bijzonder is om als jonge meid in deze mannenwereld rond te lopen. In het begin kijken de mannen een beetje vreemd naar je, maar zodra je laat zien dat je serieus meedoet, gaan ze je zien als ‘een van hun’”, geeft Sandra aan.

 

(Sandra staat links)

 

The Racing Divas

Na negentien jaar racen is dit het eerste jaar dat Sandra niet kan racen. Er is geen sponsoring gevonden en racen wordt steeds duurder. Je hebt een groot netwerk nodig om deze sport te kunnen beoefenen en dit jaar is het helaas niet gelukt.

Maar Sandra zou Sandra niet zijn als ze niet toch voor elkaar krijgt om toch een vierentwintig uurs race te rijden. Samen met haar vriendin Gaby Uljee starten ze het project: The Racing Divas. Met vijf meiden uit de race wereld krijgen ze het voor elkaar om binnen drie maanden een auto en sponsoring te regelen voor de 24 uur race van Dubai. Begin 2012 rijden de meiden hun race in een roze auto vol geplakt met gesponsorde hartjes. Het levert het team enorm veel publiciteit op met name in Dubai. Ze kunnen daar maar geen genoeg krijgen van die vijf Hollandse dames. De Racing Divas worden uiteindelijk vierde in hun klassement.

 

Tot slot

Ik kijk met Sandra naar de foto’s van het Racing Diva avontuur. Wat ziet dat er geweldig uit! Ik kan me voorstellen dat het een hele aparte wereld is om je daar als vrouw in te begeven. Maar wat ben ik trots dat we in Nederland van die vrouwen hebben die dit ondernemen. Ik hoop dat ze nog veel races gaan rijden en op die manier Nederland en vrouwen op een leuke manier vertegenwoordigen!

 

  • Aangemaakt op .