Skip to main content

Nanda Lofvers Miss World Fitness

Vandaag staat een bijzonder gesprek op de agenda. Ik heb een afspraak met Nanda Lofvers, Misses World Fitness. We hebben afgesproken bij een brasserie in Bussum en ik vraag me even af of ik haar zal herkennen. Maar dat is niet moeilijk. Nanda heeft een plekje bij het raam gekozen zodat ze mij goed kan zien komen. En ik herken haar direct van het filmpje dat ze me toestuurde. Ze is een opvallende verschijning met haar slanke lichaam, lange blonde haren en

rode jurk.

 

Misses World Fitness

Nanda is Misses World Fitness 2012 geworden in Orlando Florida. Ik vraag Nanda wat dat inhoud. Ze vertelt dat dit een onderdeel is van de Mrs World verkiezingen waar alleen getrouwde vrouwen aan mogen deelnemen. De titel ‘fitness’ haal je als je kunt aantonen dat je jezelf inzet voor sport, bewegen en gezonde voeding. Niet alleen dat je zelf de gezonde levensstijl beoefend, maar dat je jezelf ook inzet om anderen te laten sporten. Voordat je aan de Mrs World verkiezingen mee mag doen, moet je hebben aangetoond dat je je op vrijwillige basis inzet voor goede doelen. Dat doet Nanda vooral bij de Stichting Spieren voor Spieren en de Stichting Women in Need. De naam van deze stichting is heel duidelijk. Nanda zet zich in om vrouwen te helpen die door welke omstandigheid dan ook in de problemen zijn gekomen en bescherming nodig hebben. Vooral vrouwen waarvan het eetpatroon slecht is worden door Nanda geholpen. “Iedereen heeft voedsel nodig om te leven, het is belangrijk dat vrouwen die te mager zijn weer een gezond leven oppakken. Ik heb daarmee al veel vrouwen weer een nieuwe start kunnen geven”, vertelt Nanda. Op basis van deze inzet werd Nanda voor Nederland uitgezonden. En vooral haar yoga met kinderen gooide bij de fitness jury hoge ogen. De titel Mrs World Fitness gaat met Nanda voor het eerst naar Nederland en daar is ze natuurlijk heel erg trots op. Zeker gezien haar verleden. 

 

Rolstoel?

Nanda komt als twaalf jarig meisje door een ongeluk met een gebroken rug in het ziekenhuis terecht. De artsen gaven haar weinig kans op herstel en de diagnose was een rolstoel. Nanda legt zich echter niet bij dit vonnis neer en knokt zich mede door een aantal jaar intensieve revalidatie, doorzettenen een zwaar fitness programma terug naar een leven waarin voor haar weer bijna alles mogelijk is. Nanda is geboren in 1972 en groeit met haar vader, moeder en zes jaar jongere broer op in Hilversum. Haar moeder leert haar dat het belangrijk is om een diploma te halen en dat je uit het leven moet halen wat erin zit. Van haar vader heeft Nanda vooral sportiviteit meegekregen. “In de jaren vijftig deed mijn vader mee aan de elfstedentocht, maar zakte bij Balk door het ijs”, vertelt Nanda lachend. Ze lacht omdat vorige week de elfstedentocht niet door ging vanwege te zwak ijs bij Balk. 

 

Studeren

Na de HAVO-MBO besluit Nanda naar de HBOV te gaan, voor een opleiding tot verpleegkundige. Maar het viel haar tegen dat er zo weinig tijd was voor de patiënten zelf. Dus ging ze op zoek naar haar creatieve andere kant en koos, na het behalen van haar Atheneum, voor de opleiding kunstgeschiedenis aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie bleef ze werken bij Veronica. Haar afstudeerstage richt ze op de geschiedenis van haar vader, die graficus is en uit een zeer kunstzinnige familie komt. Tijdens haar studie ontdekte Nanda namelijk dat er in Groningen een schilderij hing van ene Lofvers, dat inderdaad later familie bleek te zijn. Daar wilde ze meer over weten en ging op onderzoek uit. Dit onderzoek bleek kwalitatief zo goed in elkaar te zitten dat Nanda het kon gebruiken als afstudeeropdracht. In haar studentenjaren deed Nanda uit nieuwsgierigheid mee aan miss verkiezingen. En niet zonder succes. Ze mocht in 1994 meedoen aan de Miss Universe verkiezingen waar ze uitkwam voor de provincie Groningen. Juist tijdens deze verkiezingen viel het Nanda op dat er zoveel vrouwen te weinig aten en totaal geen gezonde levensstijl hadden. Dit blijkt later de trigger om zich in te zetten voor het goede doel.

 

Veronica

Door de verkiezingen viel Nanda tijdens haar werk in Hilversum op. Inmiddels werkzaam als ‘personal assistent’ van Robert Jensen mocht ze een screentest doen als presentatrice van Veronica en dat lukte, dit heeft zij gedaan tot de omroep geen presentatrices meer wilde inzetten. Na werkzaam te zijn geweest als presentatrice voor programma’s als 112 Zomer, Het Wakend Oog en Hier Aarde heeft Nanda de draad van PA weer opgepikt en is ze gaan werken voor o.a. Yvo Niehe, Klaas

Wagenaar van Getronics en Ruud Koornstra. “Ik sliep letterlijk met de BlackBerry onder mijn kussen. Midden in de nacht kon ik gebeld worden met de vraag of ik de tas die vergeten was op Schiphol nog even kon laten nasturen naar New York”. Op mijn vergelijking met met de film ‘The devil wears Prada’ begint Nanda te lachen en beaamt ze dat dat voor haar een hele hectische periode was.

 

Kinderen

Nanda trouwt met Arno een componist en samen krijgen zijn twee dochters en een zoon. Bij de geboorte van haar eerste kind in 2004 gaat het mis. Door een medische fout houdt ze een dubbele hernia en een ontwricht bekken over. Gelukkig weet Nanda ook daar redelijk goed van te herstellen, haar goede lichamelijke conditie door het vele sporten is erg belangrijk voor haar. In haar herstelperiode maakt ze kennis met yoga. Niet alleen zijzelf heeft er veel profijt van. Ook haar dochter, die hooggevoelig blijkt te zijn, komt met yoga goed tot rust. “Ik kwam er toen achter wat ik echt wil doen in mijn leven. Ik wil me inzetten voor kinderen en volwassen om te laten zien dat een gezonde levensstijl echt veel positiviteit teweeg brengt”! Ondertussen geeft Nanda yoga lessen aan kinderen, zet ze zich in voor stichting Spieren voor Spieren en WIN en werkt ze parttime als personal assistent bij een investmentbank in Laren.

 

SportVrouw

Naast het runnen van haar gezin zit Nanda dus zeker niet stil. Ik ben onder de indruk van haar verhaal en vraag me ondertussen af wat de link met Nanda en De SportVrouw is. Daar kom ik snel achter als Nanda vertelt dat zij door haar vele sporten en gezonde levensstijl in aanmerking kwam voor de titel Mrs World Fitness. En als ik naar haar leven tot nu toe kijk en haar week-indeling denk ik als snel: dit is topsport! Ik neem afscheid van een mooie intelligente vrouw met enorm veel energie. Ik hoop haar in de toekomst nog eens te spreken. Vooral door haar energieke uitstraling en wil om zich in te zetten voor een betere toekomst voor kinderen en vrouwen. Met die klik loop ik naar mijn auto om vervolgens ‘s avonds weer eens gezond te koken en lekker een rondje te gaan wandelen.

  • Aangemaakt op .