Skip to main content

Foske Tamar van der Wal weer aan de slag

 

Friesland en Groningen

Foske Tamar is geboren op 13 oktober 1986 in Bedum (Groningen). Ze heeft een oudere zus, een oudere broer en een jonger zusje. De ouders van Fokse Tamar zijn Friesen, er wordt thuis dan ook Fries gesproken. Op haar elfde jaar verhuist het gezin naar Grijpskerk waar Foske Tamar tot haar twintigste jaar blijft wonen. De middelbare school doet ze in Buitenpost Friesland. Inmiddels woont Foske Tamar anderhalf jaar samen met haar vriend in Groningen.

 

Sportief gezin

Als ik aan Foske Tamar vraag hoe ze in aanraking is gekomen met het schaatsen moet ze even nadenken. “Eigenlijk ging het vanzelf. Mijn 3,5 jaar oudere broer en vijf jaar oudere zus zaten op schaatsen en ik ging gewoon mee naar de IJsvereniging in Groningen. Toen ik vier jaar was werd ik ook lid van de vereniging en kreeg ik mijn eerste schaatslessen op houtjes!”

 

Shorttrack of langebaan schaatsen

Omdat Foske Tamar van jongs af aan schaatst, maakt ze kennis met verschillende schaatssporten zoals shorttrack, langebaan en skeeleren. Ze vindt het allemaal even leuk. Lange tijd beoefent ze deze sporten allemaal ook in wedstrijd verband. Dan rijdt ze ‘s ochtend lange baan wedstrijden om vervolgens weer in de auto te stappen en naar de shorttrack wedstrijd te rijden. Op haar veertiende jaar stopt ze met shorttrack vanwege een blessure. “Het liep eigenlijk gewoon zo. Ik wist dat ik uiteindelijk een keuze moest maken en in Nederland was shorttrack minder groot”, vertelt ze me.

 

Topsport langebaan en skeeleren

Foske Tamar traint hard in de winter maar ook in de zomer. Met skeeleren wint ze veel prijzen in Nederland en ze doet mee aan verschillende EK en WK wedstrijden. Ze doet mee met het WK junioren waar ze in de ploegenachtervolging een gouden medaille wint.

Dat Foske Tamar talent heeft blijkt uit het feit dat ze gevraagd wordt om in de KNSB opleidingsploeg senioren te komen schaatsen. De 1500 en 3000 meter waren haar beste afstanden. Ze probeert een plek te vinden in de ploeg. Het is echter erg wennen om fulltime met de sport bezig te zijn en met een andere trainingsvorm te werken. Dit doet ze twee jaar lang om vervolgens in de Hofmeierploeg te worden opgenomen. Maar daar ging het niet meer zoals Foske Tamar wilde. Ze was niet fit en besloot uiteindelijk met langebaanschaatsen te stoppen. “Het was geen makkelijke beslissing maar toch voelde het wel als een opluchting”, legt ze mij uit.

 

 

Jaar rust

“Na het stoppen met topsport kom je in een lastige periode waarin je niet lekker in je vel zit”, vertelt ze. Gelukkig krijgt Foske Tamar een baan bij Athlete.nl, een webshop voor sportartikelen.

Maar na een jaar rust gaat het toch weer kriebelen en komt ze in aanraking met de marathon schaatssport. De ongedwongen sfeer in de sport en het feit dat het niet een heel vol seizoen is, sprak mij enorm aan. En zo rolde ik weer in het sporten, dat ik met mijn werk kan combineren”, vertelt Foske Tamar enthousiast.

 

Marathonschaatsen

“Het seizoen van de marathonschaatsers is korter. In het seizoen schaats je elke zaterdagavond een wedstrijd. De sfeer onderling is erg vriendschappelijk, iedereen kent elkaar.  Je schaatst met vier vrouwen in een ploeg. Je bent dus samen met een wedstrijd bezig en niet puur alleen als een individu. In de wedstrijd kan het er wel hard aan toe gaan hoor, dan willen we allemaal heel graag winnen!’, lacht ze door de telefoon.

Ik vraag Foske Tamar wat haar zo sterk maakt in deze sport. “Ik ben door het langebaan schaatsen technisch erg sterk. Maar ik denk dat ik vaak win doordat ik ook echt perse wil winnen. Ik wil er alles in leggen! Natuurlijk zolang ik er plezier aan beleef”, geeft ze aan.

 

 

 

Winnen

Ik vertel Foske Tamar dat ik haar naam zag in de krant omdat ze de 70 kilometer op de Weissensee had gewonnen. “Ja dat was een mooie overwinning, maar toch is het winnen van het Nederlands Kampioenschap op natuurijs het mooiste dat er is. Dat lukte in 2011 wel. Dit jaar helaas niet”, vertelt ze meteen. “Zodra er natuurijs ligt, begint voor ons een hele drukke periode. Overal worden wedstrijden georganiseerd en daar willen we heel graag bij zijn, want natuurijs heeft iets magisch”. Gelukkig kan ze in die periode van haar werkgever vrij krijgen, waardoor sport en werk goed te combineren is.

 

Toekomst

Marathonschaatsen krijgt minder aandacht van de media dan het lange baan schaatsen. “Dat komt waarschijnlijk omdat het beter te volgen is als je er zelf bij bent. Op tv is het erg lastig”, geeft Foske Tamar aan. “Maar zodra er natuurijs ligt zie je ook de media enthousiast worden. Ik heb na mijn overwinning op het Veluwe meer direct een interview afgegeven voor tv. Dat gebeurde in het verleden, zeker bij de vrouwen, niet veel.

Als ik vraag hoe ze zichzelf over vijf jaar ziet zegt ze direct: “dan schaats ik waarschijnlijk nog wel hoor. Zolang ik er plezier in heb. Maar ik wil ook opleidingen volgen zodat ik in mijn werk door kan groeien. Mezelf blijven ontwikkelen is belangrijk”.

 

Tot slot een paar tips

Als ik vraag wat sport voor een vrouw kan betekenen geeft ze aan dat sport vooral een mentaal aspect kent. “Als je sport, ben je lekker bezig met mensen om je heen. Je kunt dingen van je af zetten. En je gaat jezelf ook fitter voelen waardoor je makkelijker meer dingen oppakt. Kortom sport is er voor iedereen. Ik vind het initiatief van De SportVrouw dan ook erg goed”.

Met deze krachtige woorden van Foske Tamar neem ik afscheid. Ik merk dat ik te maken heb met een vrouw die veel heeft meegemaakt maar nu lekker in haar vel zit en weet wat ze wil. We gaan vast nog veel van haar horen in dit seizoen!

  • Aangemaakt op .