Kim Huizer sportvrouw Bodegraven/Reeuwijk
Dressuur sport
Dit keer trekken Yvonne van de Brug en ik er samen op uit namens De SportVrouw. Het is koud en zonnig en we hebben veel zin in het gesprek met de sportvrouw van het jaar van Bodegraven; Kim Huizer.
Er blijken in Bleiswijk meerdere maneges te zijn, maar na enig tijd zoeken komen we aan bij dressuurstal Bernoski. We zijn allebei een beetje bang voor paarden en moeten onze angst overwinnen om de stal binnen te gaan. Maar door de rust die er heerst voelen we ons snel op ons gemak en ontmoeten Kim direct bij binnenkomst. Zij begint net met haar dressuur training zodat wij eerst even wat kunnen drinken en kennis maken met de stal eigenaar. Na de training spreken we Kim die haar paard Oxford afzadelt en nog even in de stapmolen zet.
Sportvrouw van het jaar
Binnen in de kantine vertelt Kim dat ze blij was met de verkiezing tot sportvrouw van het jaar. “Ik was wel vaker genomineerd, maar dit keer echt verkozen. Dat is toch een fijne vorm van erkenning”, vertelt ze enthousiast.
Kim is geboren in 1990 en groeit op met haar vader en moeder in Bodegraven. Al heel vroeg wist Kim dat ze wilde gaan paardrijden, maar ze moest tot haar negende jaar wachten tot ze eindelijk op paardrijles mocht. Waar haar liefde voor paarden vandaan komt weet ze eigenlijk niet.
Willen winnen
Op haar elfde verjaardag gaan haar ouders overstag en kopen haar eerste pony. Het eerste jaar met de pony ging erg slecht. “Ik lag er heel vaak naast”, vertelt ze met een open lach. We vragen haar wat haar dan motiveerde om toch door te gaan. “Dat zal mijn doorzettingsvermogen en echte wil wel geweest zijn. Daarnaast had ik een meisje gezien dat heel goed kon rijden en veel wedstrijden won. Dat wilde ik ook bereiken!”. De pony berijdt ze zes jaar, maar daarna werd Nadedja te klein en was de overstap naar een paard noodzakelijk. Samen met haar instructrice en ouders vonden ze na negen maanden zoeken het paard Oscar. Deze naam vond Kim echter niet zo leuk, dus werd het veranderd in Oxford. Kim is heel blij met haar acht jaar oude paard. Ze traint vijf/zes dagen in de week. De band met Oxford is heel bijzonder. Voor Kim zijn mooiheid, welwilligheid en karakter heel belangrijk. Ze vertelt ons dat je bij paarden ‘houwers’ en ‘douwers’ hebt. De ‘douwers’ moet je continu motiveren en de ‘houwers’ moet je afremmen. “Mijn voorkeur gaat naar een ‘houwer’, er mag wel wat pit in zitten”, aldus Kim.
Opleidingen
Na haar VMBO-T diploma gaat Kim naar het MBO-paardenhouderij in Barneveld. Tijdens de stages die ze voor school loopt neemt ze Oxford steeds mee. Zo is werk, studie en sport goed te combineren.
Na het MBO gaat ze een jaar werken, dat doet ze in Bleiswijk bij de dressuurstal Bernoski waar we nu zitten. Maar Kim beseft dat ze meer kan. Ze had de HAVO kunnen doen als ze niet zoveel met paarden in de weer was geweest. Daarom besluit Kim om weer terug de schoolbanken in te gaan en wordt ze aangenomen op de Johan Cruijf University, een HBO opleiding met sport marketing en commerciële economie. Met deze opleiding is topsport en school goed te combineren.
Sponsors en vriendschap
Mede door de sponsors Flora United en het Rabobank Talentenplan is het mogelijk dat Kim haar sport beoefend, want dressuur is geen goedkope sport. Onderhoud van het paard en de wedstrijden in binnen- en buitenland zijn kostbaar.
Kim onderbreekt het gesprek omdat paard Oxford uit de molen gehaald moet worden. Yvonne gaat met haar mee. Kim vertelt haar dat het niet altijd makkelijk is om topsportster te zijn. “Vriendschappen zijn soms moeilijk te onderhouden omdat je veel traint en niet altijd mee kan om te gaan stappen. Daarnaast ben je in de sport veel alleen, omdat het een individuele sport is. Je hebt wel contacten in de stal die gezellig zijn, maar als enig kind mis je wel eens spontane contacten met een broer of zus. “Ik moet altijd naar iemand toe gaan. Gelukkig weet ik wie mijn echte vrienden zijn en heb ik leuke collega’s”. Ook een vriendje zit er even niet in. “Dat lijdt alleen maar af, dat kan ik in de sport nu niet gebruiken”, glimlacht Kim.
Wedstrijden
Voor Yvonne en mij gaat een nieuwe wereld open als Kim vertelt over de wedstrijden en competities bij de dressuursport. Het hoogste niveau in Nederland heet de Grand Prix. Kim heeft nog twee klassen te gaan om daar te komen en rijdt zelf in de ‘Lichte Tour’. Om te promoveren heb je tijdens wedstrijden winstpunten nodig. Als je minimaal zestig procent hebt behaald, krijg je één winstpunt.
Een wedstrijd duurt zeven minuten en dat gaat Kim steeds beter af. Ze vertelt dat je mentaal sterk moet zijn en tegelijk goed moet kunnen ontspannen om net in die zeven minuten te kunnen pieken. “Ik zorg dat ik twee uur voordat ik moet starten aanwezig ben om me op mijn gemak voor te bereiden”, aldus Kim. Haar vader gaat altijd mee en samen met hem heeft ze een vaste voorbereidings-routine. Zo doet haar vader bijvoorbeeld altijd het knotje in het haar van Kim en spreekt hij in haar oortje in hoe het met het losrijden gaat. Haar moeder kan niet altijd mee omdat zij een eigen kapsalon heeft. Als er een belangrijke wedstrijden zijn, dan probeert ze er toch altijd mee te gaan, want die momenten wil ze natuurlijk niet missen.
Training en resultaten
Kim wordt getraind door Nicole Werner, een zeer bekende naam in de dressuursport. Voor de training gaat Kim samen met Oxford om de week naar Harskamp. Daarnaast heeft Kim heel veel geleerd tijdens de verschillende stages die ze heeft gelopen en is Kim veel in de sportschool te vinden. Via haar ouders kwam ze met fitness in aanraking en ze merkte dat het trainen van uithoudingsvermogen en kracht goed helpt in haar sport. Al deze trainingsijver bracht in 2011 mooie resultaten. Zij werd drie keer eerste op een internationale wedstrijd in Moorsele te België. Maar haar mooiste resultaat vindt ze de vierde plaats op het Nederlands Kampioenschap. “In de finale werd ik zelfs derde! Die rit ging zo geweldig goed. Alles lukte en ik voelde me één met Oxford. Die hele rit ging vanaf het losrijden tot het einde helemaal perfect. Daar doe je het voor!”, zegt Kim stralend.
Kim wil graag nog beter worden en haar doel is vooral internationale wedstrijden rijden met Oxford. Voor in de toekomst zal er wellicht gezocht moeten worden naar een jonger paard om daarmee hopelijk ooit het Grand Prix niveau mee te behalen, want dat is ook één van haar doelen. “Maar Oxford blijft, die zal ik nooit weg doen. Die band die je met je paard krijgt is zo bijzonder, dat is niet te beschrijven!”, aldus Kim.
Vrouwensport
De dressuursport wordt met name door vrouwen beoefend. Als wij vragen waarom dat zo is geeft Kim aan dat het waarschijnlijk komt omdat het niet echt een “stoere” sport is. Het wordt wel eens “ballet met paarden” genoemd. Als mannen van paardrijden houden gaan ze meestal springen.
Tot slot vragen we of Kim een boodschap heeft voor vrouwen die nog niet sporten. Ze denkt even na en zegt dan heel duidelijk: “Sport geeft je zelfvertrouwen, je kan je energie kwijt en raakt negatieve gevoelens kwijt. Kortom, door sport zit je lekkerder in je vel!”
We maken met Kim nog even wat foto’s rondom de manege. De zon helpt ons daar prachtig bij. We nemen afscheid van een hele mooie, energieke en hardwerkende vrouw. We gaan zeker meer van haar horen en blijven haar volgen!
Door Janine Heemskerk van De SportVrouw
- Aangemaakt op .