Skip to main content

Nouchka Fontijn bokster op weg naar WK en OS

 

Kennismaking

Het is een mooie dag, het voelt aan als lente als ik naar Schiedam rij.  Bij het parkeren zie ik al dat ik goed zit, want ik stap uit naast een auto met het logo van het NOC*NSF. Vandaag spreek ik Nouchka Fontijn. Zij is top bokster. Een sport waar ik heel weinig van af weet. Ik ben nieuwsgierig naar het verhaal van Nouchka en bel aan bij het huis van haar ouders, waar we voor het interview hebben afgesproken. Nouchka doet open en begroet mij spontaan. Ook de hond is nieuwsgierig. Nouchka en haar moeder laten de hond merken dat er ‘goed volk’ binnen is dus de hond neemt snel plaats op een kleed en valt vredig in slaap. Met een kop thee gaan Nouchka en ik aan de keukentafel zitten. Je kunt merken dat zij wel vaker is geïnterviewd, want ze wacht rustig mijn vragen af en beantwoord ze kort en bondig.

 

 

Sportvrouw

Nouchka is op 9 november 1987 geboren. Ze is de jongste van vier meiden in het gezin dat in Schiedam woont. Het is een sportief gezin Haar moeder loopt de marathon en haar vader doet aan verschillende sporten zoals voetbal, cricket en golf. Nouchka maakt kennis met verschillende sporten zoals atletiek, hockey, waterpolo, windsurfen en snowboarden. Maar toen ze met een vriendinnetje van de zeekadetten (soort marine-achtige zevenkenners, legt Nouchka uit) een keer mee ging naar de Taekwondo training, was ze verkocht. Ze is dan veertien jaar en binnen vier jaar haalt Nouchka na veel trainingsarbeid de zwarte band.

 

 

Van Taekwondo ITF naar het Olympische boksen

Om voor Taekwondo sterker te worden met stoten gaat Nouchka een keer naar de boksschool. In eerste instantie is ze niet direct enthousiast. “Je loopt als meisje van negentien de boksschool in en ziet daar een heleboel mannen van rond de veertig met een bierbuik. Daar wordt je niet direct blij van”, lacht Nouchka. Maar haar trainer weet haar over te halen om de zaterdag er na nog een keer te gaan. En door de training raakt Nouchka steeds meer thuis in het boksen en begint het steeds leuker te vinden. “Taekwondo heeft heel veel verschillende bonden. Dat maakt het erg onoverzichtelijk. Ik kwam uit voor de ITF.  Boksen wordt veel professioneler aangepakt. Ik koos uiteindelijk voor boksen omdat ik daar honderd procent voor kon gaan. Dat het in Londen ook op de Olympische agenda staat was toen nog niet bekend, maar is natuurlijk wel een geweldige stimulans”, zegt Nouchka enthousiast.

 

Foto: Piek

 

Groei naar topsport

Al snel wordt het talent van Nouchka als bokster opgemerkt. Ze gaat veel vaker trainen dan bij de Taekwondo en doet na twee jaar trainen al mee aan internationale wedstrijden. Eerst nog toernooien in Duitsland, Denemarken en Zweden, maar vanaf 2010 doet ze ook mee aan grotere toernooien zoals de Wereld Kampioenschappen en Europese Kampioenschappen. In de jaren 2009, 2010 en 2011 wordt Nouchka in haar klasse tot 75 kilogram Nederlands kampioen. In 2012 doet ze niet mee aan het NK omdat ze kiest voor een toernooi in Servië op internationaal niveau. En op dat toernooi haalt ze goud!

 

 

Combinatie studie en sport

Nouchka studeert fysiotherapie. Ze heeft nog één jaar te gaan. Maar dit jaar, het jaar voor de Olympische spelen, wil ze alles op alles zetten om die te halen. Daarom heeft ze de studie tijdelijk stil gelegd om zich volledig op haar sport te kunnen focussen. “Training stages en stages voor je studie zijn niet goed te combineren”, zegt ze vol energie. “Maar volgend jaar pak ik de studie wel weer op. Ik wil zeker in de toekomst met fysiotherapie aan de slag, dus deze studie past wel heel goed bij me”.

 

Olympische spelen

Of Nouchka voor Nederland uit mag komen tijdens de Olympische spelen is nog de vraag. Daarvoor moet eerst goed presteren op het WK. Nederland heeft nog een goede bokster in dezelfde klasse, namelijk Marichelle de Jong. Nouchka legt me uit hoe de kwalificatie in zijn werk gaat: “op dit moment is er geen bondscoach, want hij is de trainer van Marichelle en dat zou niet eerlijk zijn. De technisch directeur is uiteindelijk degene die bepaalt wie er naar de OS gaat. Hij laat zich adviseren door vijf oud boksers. Ik denk dat dit wel een eerlijk proces is. Maar ik wil me daar niet mee bezig houden. Ik moet gewoon goed presteren. Als je op het WK eindigt bij de eerste drie van Europa heb je je gekwalificeerd. Ik denk dat ik wel veel kans maak, omdat ik tijdens het EK in Rotterdam tweede werd in mijn klasse”. Ik zie aan Nouchka dat dit een onderwerp is dat al heel vaak wordt aangesneden en ga er niet verder op in. Het gaat De SportVrouw tenslotte om het verhaal achter de topsportvrouw.

 

Trainen en trainingskampen

 

 

Omdat ik niet thuis ben in de bokssport, vraag ik Nouchka hoe de trainingen in zijn werk gaan. Ze legt mij uit dat er regelmatig trainingen in het buitenland zijn. Vooral in Ierland waar ze veel leert van de Ierse trainers. In de ring wordt wordt Nouchka gecoacht door de wel bekende Arnold Vanderlyde en ze kan goed met hem overleggen. “Maar met trainen volg ik mijn eigen ‘ierse’ pad”, geeft ze aan. Als ze in Nederland is traint ze twee keer per dag. Veel sparringen en technische trainingen die worden afgewisseld met drie keer per week krachttraining. Als ik vraag of ze ook wel eens een conditietraining doet zegt ze lachend: “ja, je kunt me regelmatig bij de Maastunnel de trappen op en neer zien rennen”!
Op mijn vraag wat Nouchka’s ‘geheime wapen’ is geeft ze aan dat het een voordeel is dat ze lang is. “En mijn kracht is groot en ik ben goed in de directe stoten”, geeft ze trots aan.

 

 

Wedstrijden

Ik vraag Nouchka hoe een toernooi verloopt. Ze vertelt dat ze altijd met het Nederlands team naar een toernooi gaat. Vroeger altijd alleen met vrouwen, maar sinds het vrouwen boksen ook Olympisch is geworden, zijn er steeds meer toernooien die naast het mannen boksen ook vrouwen op de agenda zetten. Dat vinden mannen niet altijd leuk, want de vrouwen ‘snoepen’ dan kostbare wedstrijd tijd op waardoor er minder ruimte is voor de mannen.

“Maar ik vind het eigenlijk wel heel gezellig en vooral ook leerzaam”, zegt Nouchka.

Voordat het toernooi start moet er eerst gewogen worden om te bepalen in welke klasse je kunt uitkomen. Daarna moet je ook naar een keuring. Pas nadat iedereen is gewogen en gekeurd is, vindt de loting plaats. Je weet dus niet van tevoren hoe laat en op welke dag je eerste wedstrijd is. “Op de een of andere manier moet ik altijd pas ‘s middags als laatste, dat is wel lekker dan kan ik me goed op een wedstrijd voorbereiden”, legt Nouchka uit.

Door het woord ‘keuring’ vraag ik mij ineens af of bij het boksen ook een dopingcontrole is. Nouchka legt mij uit dat alle sporters met een NOC*NSF A-status gecontroleerd worden. “Je moet doorgeven waar je bent, zodat ze je kunnen verrassen met een dopingcontrole”. Daarnaast is er bij elk WK en EK een dopingcontrole.

 

Vriendschappen

Op mijn vraag of topsport en vriendschappen samen kunnen gaan zegt Nouchka heel resoluut: “ja, hoor dat gaat prima. Vanaf de middelbare school hebben we een vriendengroep en we spreken elk weekeinde wel wat af. Daarnaast houdt de groep veel rekening met mij en komen ze mij aanmoedigen zodra dat kan. Eén van mijn vriendinnen is een film aan het maken over mij dat op TV Rijnmond uitgezonden gaat worden”. Nouchka woont samen met haar vriend in Schiedam. Zij heeft hem van de sportschool leren kennen en hij doet ook aan boksen. Ik betrap mezelf op een gedachte:” als die twee elkaar maar heel laten thuis”.

 

Toekomst

Topsport bedrijven kan je niet zonder hulp. Nouchka heeft naast haar NOC*NSF A-status ook een aantal sponsors: boxing academy, kleding BCIP en Considerati. Met deze sponsoring redt Nouchka het prima om fulltime met haar sport bezig te zijn. Op mijn vraag wat ze over vijf jaar doet zegt ze direct: “boksen”! En ze voegt eraan toe dat ze graag ook werkt in de fysiotherapie het liefst gecombineerd met haar sport. “Want sport is heel belangrijk, niet alleen voor mij. Van sport wordt je vrolijk, natuurlijk alleen als het een sport is die bij je past! Iedereen zou dus iets aan sport moeten doen om het leven rijker te maken. Ik zou daar graag een steentje aan willen bijdragen”, aldus Nouchka.

 

Slot

Na het nemen van een paar foto’s op het bruggetje achter het huis, neem ik afscheid van een geweldige sportvrouw. Ze straalt kracht uit en ik hoop voor haar dat de juiste dingen op haar pad gaan komen. We volgen haar natuurlijk de komende tijd en wachten met spanning de beslissing van de technisch directeur af!. Met mijn oog op haar auto verlaat ik de wijk, die een enorme rust uit straalt. “Een prima plek om je voor te bereiden op grote toernooien”, denk ik.

 

  • Aangemaakt op .