Over ons

Wat is het doel?

Stichting De SportVrouw heeft als belangrijkste doel meer vrouwen te laten sporten en daardoor actief en gezond te blijven. Sporten is niet alleen gezond voor het lichaam maar ook voor de geest! Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die sporten meestal positiever in het leven staan.

Hoe het doel waarmaken?

De SportVrouw wil haar doel verwezenlijken door sport naar de vrouw toe te brengen:

  • In de buurt/wijk: laagdrempelige sportactiviteiten voor vrouwen organiseren in buurt/wijk
  • In de media: aantrekkelijke sportjournalistiek bieden voor vrouwen

Sportactiviteiten

Vrouwen zijn graag actief maar gunnen zich soms de tijd niet om te sporten of te bewegen. Daarnaast sporten sommige vrouwen graag in een groep. Maar het kan een drempel zijn ergens naar toe te gaan waar je niemand kent.

De Sportvrouw organiseert daarom sportactiviteiten bij u in de buurt, ondersteunt door een SportVrouw-Coach. Kijk of er bij jou in de buurt al een Sportvrouw coach actief is via Locaties, of kijk naar onze Coach-pagina.

Sportjournalistiek

De SportVrouw is van mening dat kijken naar sport ook het zelf sporten motiveert. Daarom is het belangrijk dat kijken naar sport, maar ook lezen over sport, voor vrouwen leuker wordt en blijft.

De SportVrouw wil zich inzetten meer aandacht te krijgen voor vrouwelijke onderwerpen in de sportjournalistiek. Dit door de landelijke journalistiek uit te dagen en door het plaatsen van interessante artikelen op deze website.

Ben jij geïnteresseerd hieraan mee te werken? Laat het De Sportvrouw weten!

Raad van Aanbeveling

De SportVrouw is blij met het advies dat zij krijgt van de Raad van Aanbeveling. Zij adviseren ons op het gebied van sport, gezondheid en organisatie.

  • Olga Commandeur: oud-topsportster en bekend van de TV uitzending 'Nederland in Beweging'. Tegenwoordig actief met het programma 'Ouderen in beweging'. "Onze initiatieven liggen mooi in elkaars verlengde daarom steun ik jullie graag."
  • Angela Maas: professor womens cardiac health, Universitair Medisch Centrum St. Radboud Nijmegen. Zij is de eerste hoogleraar cardiologie voor vrouwen. "Het vrouwenhart heeft dringend meer aandacht nodig. Er sterven jaarlijks meer vrouwen aan hart- en vaatziekten dan mannen. Toch worden ze nog vaak behandeld en gezien als typisch mannenprobleem". Zij steunt De SportVrouw graag: "Alles staat en valt met een gezonde leefstijl".
  • Cees Vervoorn: lector topsport en opleiding Hogeschool en Universiteit van Amsterdam. "De combinatie van sportactiviteiten en sportjournalistiek is uniek in Nederland. Graag help ik De SportVrouw om zo haar doelstellingen te bereiken", aldus Vervoorn.
  • Marielle Blijboom: director CIOS Nova College. "De SportVrouw biedt een concept dat mij enorm aanspreekt. Als vrouw zijnde weet ik hoe moeilijk het is te blijven sporten met werk en een gezin. Ik draag graag mijn steentje bij aan dit initiatief."

Wie zitten achter De SportVrouw?

Janine Heemskerk-Hop

De Sportvrouw is opgericht door Janine Heemskerk-Hop, getrouwd en moeder van 2 zoons en woont in Alphen aan den Rijn. "Toen ik hoorde dat het sterftecijfer onder vrouwen aan het toenemen is met als oorzaak nummer één de problemen met hart- en bloedvaten, dacht ik: 'daar moet toch wat aan te doen zijn?'. Ik ging eerst bij mezelf te rade: waarom sport en beweeg ik zo weinig?. Ik kwam tot de conclusie dat ik mezelf geen tijd gunde te sporten. Vier dagen in de week werken, twee zoons die aandacht nodig hebben, naar school gaan en sporten, en een man met een fulltime baan. Kortom: weinig tijd voor mezelf en dan valt sporten als eerste af. Maar als ik nu eens werd geconfronteerd met sporten bij mij in de buurt? Bijvoorbeeld vanaf het schoolplein, direct als de school begint? Dat kost weinig tijd en toch ben ik gezellig en actief bezig. Uit deze gedachte is het idee ontstaan De SportVrouw op te richten en sportactiviteiten te organiseren." "Bij het kijken naar sport op tv en het lezen van sportartikelen, ben ik vooral geïnteresseerd in de mens áchter de sporter. Bij het kijken naar sport vallen mij vaak andere dingen op dan die worden benadrukt. De journalistiek van veel sporten wordt met name door mannen uitgevoerd. Natuurlijk prima want veel mannen zijn in sport geïnteresseerd. Maar een vrouwelijk tintje maakt het leuker voor het héle gezin! Zien sporten, doet sporten. Daar wil ik me met De SportVrouw graag voor inzetten."

Heleen IJsselstein

Heleen IJsselstein, sinds oktober 2018 betrokken bij de organisatie van Stichting De SportVrouw.

In 2015 ben ik in Alphen aan den Rijn komen wonen. In het prachtige Groene Hart, waar de sportmogelijkheden voor het oprapen liggen. Ik sport heel graag, maar waar begin je als nieuwkomer. Daar ben ik bij geholpen toen ik als toeschouwer bij de 20 van Alphen een flyer van De SportVrouw kreeg uitgereikt. Deze maakte me zo nieuwsgierig dat ik me meteen heb aangemeld. Ik ben van start gegaan met de bootcamp 40+ en later heb ik me ook aangesloten bij de hardloopgroep.

Mijn deelname aan De SportVrouw heeft er toe bijgedragen dat ik op een sportieve manier veel leuke mensen heb leren kennen en me Alphen meer eigen heb kunnen maken. En als sportief hoogtepunt in 2018 zelf als deelnemer aan de 20 van Alphen heb meegedaan.

Ik draag de SportVrouw een warm hart toe, omdat zij door het organiseren van laagdrempelige sportactiviteiten vrouwen in beweging brengt en daarmee ook in contact brengt met anderen. Sporten verbindt! Des te leuker vind ik het dat ik deze fijne club sinds oktober vorig jaar ook mag ondersteunen bij de organisatie.

Yvonne van de Brug

Yvonne van de Brug, vanaf december 2011 mede oprichtster van Stichting De SportVrouw.

"Ik woon in Alphen aan den Rijn, ben getrouwd en heb 3 kinderen. In het verleden heb ik het diploma Voeding & Diëtetiek behaald. Graag wil ik me inzetten voor Stichting De SportVrouw, omdat ik vrouwen wil stimuleren om bewust in het leven te staan door goed voor zichzelf te zorgen en daar hoort een goede beweging bij. De afgelopen jaren, met de drukte van het gezin, heb ik gemerkt dat juist bewegen belangrijk voor me is. Door regelmatig te wandelen en te joggen voel ik me mentaal en fysiek veel beter. En het sociale aspect van De SportVrouw spreekt me aan om verschillende vrouwen makkelijk en op een positieve manier bij elkaar te krijgen. Ik krijg er energie van!

Naast Janine, Heleen en Yvonne heeft het bestuur van Stichting De SportVrouw nog twee leden:
  • Linda van Hesteren-Kok: juriste 
  • Debby Moerkerk: fysiotherapeut

Nieuwsbrief