Skip to main content

Tineke Rensen Nederlands kampioen Kayak Freestyle

 

Via een redelijke omweg kom ik uiteindelijk in Delfgauw terecht. Omdat ik de snelwegen wilde ontwijken vanwege file, gaf ik mijn tom-tom de opdracht via hele mooie binnenweggetjes te rijden. Echter bleken er inmiddels alweer zoveel nieuwe wegen aangelegd dat ik af en toe volledig door het grasveld leek te rijden. Maar uiteindelijk vond ik toch het adres waar ik met Tineke Rensen had afgesproken.

 

Tineke doet open en laat mij zeer gastvrij haar werkruimte zien. Ik zie vier bureaus met enorme stapels papier. Ik trek snel mijn conclusie; hier wordt gewerkt!

We gaan aan de vergadertafel zitten en raken al snel in gesprek.

 

Tineke is geboren op het platteland in Brabant. Haar ouders zijn harde werkers en werken tijdens Tineke’s jeugd vooral in de zwakzinnige zorg. Tineke is de oudste van twee meiden en ze wonen in het dorp Ottersum als haar ouders gaan scheiden.

Op haar zeventiende verhuist Tineke naar de stad Arnhem. Dat was een hele stap voor een dorps meisje dat ze op dat moment nog was. Ze studeert sport aan het CIOS. Turnen en sociaal beweging agogisch werk zijn haar belangrijkste vakken.

 

Bij de studie aan het CIOS hoort ook een stage. Tineke kiest ervoor om buitensport activiteiten in de Ardennen te gaan begeleiden. Daar maakt ze kennis met de kanosport. Haar eerste ervaring was zeker niet positief. Door de slechte begeleiding raakte de groep uit elkaar en vielen er veel deelnemers in het water. ‘We moesten de boten een stuk verderop uit het water vissen. Het was heel erg koud en we waren er niet op gekleed. Nee dit wilde ik echt nooit meer meemaken”, aldus Rensen.

 

Maar de saamhorigheid die in de groep ontstaat bij dit soort outdoor activiteiten trok Tineke erg aan. En ze liet zichzelf overhalen nogmaals in een kano te stappen. Met tranen in haar ogen stapt ze in en weet zichzelf te overwinnen. Er gaat een knop om, ze kan het goed! Het geeft haar een enorme kik. Met de outdoor kampen wordt Tineke veel zelfstandiger en ontdekt ze dat ze in zelfvertrouwen groeit als ze dingen doet waar ze haar grenzen moet verleggen.

 

Samen met haar man stapt ze steeds vaker in de kano. De keuze voor wildwater freestyle is snel gemaakt. Daar krijgt ze de grootste kik van. Ze trainen veel samen maar Tineke wil meer. Ze neemt contact op met de Nederlandse Kano Bond en komt via kwalificatiewedstrijden in de Nationale selectie. Voor Tineke betekent dat minimaal twee uur per dag trainen. Er zijn voor wildwater kanoen weinig faciliteiten dus er wordt op vlak water getraind vooral op techniek. Daarnaast is krachttraining belangrijk. Een paar weekeinden per jaar wordt er getraind in Duitsland of Frankrijk. Ook de zeebranding is een mooie trainingsplek. Haar oudste dochter is inmiddels geboren en gaat met vader en moeder overal mee naar toe. ‘Als de kleine sliep maakten wij snel onze training uurtjes en stond ze in de wandelwagen langs de kant’.

 

In 2003 wint Tineke het Nederlands Kampioenschap wildwater freestyle kajakken. Ze is er heel erg trots op. ‘Winnen deed ik puur op mentaliteit want er waren meiden bij die technisch veel beter waren. Maar als het erop aankomt ben ik op mijn best. Ik werd tiende tijdens de Europacup en kon helaas door mijn tweede zwangerschap niet meedoen met het WK in Australië’.

 

Op vijfentwintig jarige leeftijd richt Tineke haar eigen outdoor bedrijf Umyak op. Sportieve vakanties, bedrijfsuitjes en feestjes staan bij haar centraal. Ze wil graag mensen die kik laten ervaren die zij zelf ook heeft ervaren. ‘Het is zo mooi om mensen hun grenzen te zien verleggen. Ze komen er altijd positief uit en zien dat ze meer kunnen dan ze zelf denken’.  Ze begint klein met een aantal kajaks en reist daarmee naar Italië en Griekenland. Maar via de hulp van een reisbureau lukt het haar om te groeien. Het is in deze tijd moeilijk om je hoofd boven water te houden maar het lukt goed. Waarschijnlijk komt dat door haar perfectionisme om de klant altijd iets extra’s te willen leveren.

 

Over 10 jaar wil Tineke internationaal trainer zijn. Ze wil vanuit haar eigen kennis en kracht vrouwen coachen uit het bedrijfsleven. Juist met de vrouwelijke kwaliteiten en energie leren managen is daarbij de belangrijkste uitdaging.

 

Op dit moment sport Tineke weinig. Voor haar is sporten zonder specifiek doel nieuw. Ze heeft een eigen paard en geniet van de verzorging daarvan.

Ik neem afscheid van Tineke, een vrouw met een enorme drive. Ze wil wat maken van haar leven en die energie straalt ze ook uit! 

  • Aangemaakt op .